Aankomende maatregelen van de overheid om plasticvervuiling tegen te gaan
Sinds begin dit jaar moeten producenten van producten die veel in het zwerfafval terecht komen de kosten gaan betalen voor het opruimen van (zwerf)afval. Ervoor werden bepaalde plastic wegwerpproducten zoals plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes al verboden. Ook kwam er statiegeld op kleine plastic flesjes.
De strijd met zwerfafval en het probleem van microplastics is echter nog niet afgelopen. Welke aankomende maatregelen zullen er daarom nog komen? Er zijn veel verschillende plannen, we hebben ze hier op een rijtje gezet.
1 januari 2023:
Zoals vermeld, wordt er sinds begin dit jaar stapsgewijs gewerkt aan een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Het gaat hier om de volgende producten: Tabaksproducten met filters, eenpersoons voedselverpakkingen, wegwerpbekers, zakjes, wikkels, lichte plastic draagtassen, drankverpakkingen, ballonnen en vochtige doekjes.
De producenten zullen dus voor deze producten moeten meebetalen voor het inzamelen en opruimen van het afval. Hier komen later nog meer producten bij.
1 juli 2023:
Vanaf 1 juli 2023 moeten klanten gaan betalen voor plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen. Ondernemingen moeten hierbij een alternatief aanbieden dat opnieuw gebruikt kan worden. Dit geldt dus ook voor bv je 'koffie to go'.
In Nederland worden er dagelijks 19 miljoen wegwerpdrinkbekers en -voedselverpakkingen gebruikt en weggegooid, dat zijn 7 miljard stuks per jaar.
1 januari 2024:
Vanaf 1 januari 2024 mogen geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruikt worden voor klanten die eten en drinken op locatie.
3 juli 2024:
Vanaf 3 juli 2024 zullen doppen vast moeten zitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Dit zal ervoor zorgen dat de doppen niet meer in het zwerfafval terecht komen maar meegaan in de recycling.
31 dec 2024:
Vanaf 31 december 2024 wordt er aan de UPV, vistuig toegevoegd.
Jaarlijks verdwijnen er 14 miljard vishaken, 25 miljoen fuiken en bijna 740.000 kilometer vislijn door de commerciële visserij in de oceaan. Dat is wereldwijd.
2025:
Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecycled plastic bestaan. Vanaf 2030 zullen de PET-flessen voor minstens 30% uit gerecycled plastic moeten bestaan.
2025:
Met het Plastic pact heeft Nederland het doel om in 2025:
-Plastic producten en verpakkingen te maken van 100% recyclebaar plastic.
-20% minder plastic te gebruiken dan in 2017.
-Minstens 70% van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen te recyclen zonder kwaliteitsverlies.
-Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen uit minstens 35% gerecycled plastic te laten bestaan.
Mogelijk resultaat:
Volgens Milieu centraal produceren we jaarlijks 490 kilo plastic afval per persoon. Dit gaat dan om meer dan 800 miljoen kilo plastic in Nederland. Aangezien het grootste gedeelte (44%) van het plastic in Nederland afkomstig is van verpakkingen zoals flesjes en voedselverpakkingen, zullen de maatregelen hiertegen veel plastic voorkomen.
Wat kun je zelf doen?
Nog beter dan wachten op de overheid is om het heft in eigen handen te nemen. Daarom hier een paar snelle tips om zelf plasticvervuiling te voorkomen:
1. Bespaar plastic zakjes voor brood en lunch met een herbruikbare lunchverpakking zoals onze LUNCHR. (Bespaart zo’n 260 plastic zakjes p.p. elk jaar). Neem hem ook mee naar de supermarkt voor je croissant en kaasbroodje en eventueel voor de groenten. Handig voor het hele gezin.
2. Vershoudfolie: wij gebruiken thuis veel de siliconen variant (van de IKEA) voor het afdekken van bakjes, potten en blikjes. Deze kun je namelijk hergebruiken.
3. Vermijd plastic flesjes en ga voor een herbruikbaar alternatief.
4. Gebruik je eigen mok op het werk.
5. Ga voor een tandenborstel, make-up borstel en haarbostel die niet van plastic is gemaakt, zoals bamboe. Je gebruikt er hier namelijk veel van.
6. Blijf afval goed scheiden
7. Je kunt ook plastic doppen sparen en doneren aan goede doelen zoals KNGF, zij ontvangen hier een vergoeding voor.
We zijn allemaal verantwoordelijk voor de maatschappij waarin we leven. Zet dus zelf die stap!
Zullen de maatregelen van de overheid volgens jou voldoende zijn om zwerfafval terug te dringen of zal er meer voor nodig zijn?
Deel dit artikel met anderen en bekijk voor meer informatie over duurzaamheid onze site en socials.
Instagram
Facebook
Pinterest
Bronnen:
Lammerse, V. (2022, Oktober 14). Hoeveel vislijn verdwijnt er elk jaar in zee
Milieu centraal. (sd). Afval scheiden: cijfers en kilo's.
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. (sd). Nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes.
NOS. (2021, Oktober 29). Kopjes en mokken vanaf 2023 de norm op kantoor, wegwerpbekers worden geweerd.
Plasticsoup Foundation. (sd). Feiten & cijfers.
Rijksoverheid. (sd). Regels over wegwerpplastic.
Rijksoverheid. (sd). Zwerfafval op land en in zee (plasticsoep).
Leave a comment