Duurzame tips waar je blij van wordt
Dit zijn onze favoriete tips voor duurzaamheid op gebied van kleding, verzorging, eten, wonen en werken, geïnspireerd door het boek: dit is een goede gids. Na het lezen weet je precies wat je kunt doen om nóg duurzamer te leven.
Kleding
1. Koop slim: Stel jezelf de vragen; heb ik dit echt nodig of is het meer van hetzelfde, past het goed, kan ik het goed combineren, gaat het lang mee, past het bij mijn stijl, zie ik mezelf dit over een paar jaar nog dragen?
2. Shop lokaal: Het bespaart een flinke reis en is dus beter voor het milieu. Ook Oost-Europa of Turkije scheelt alweer.
3. Stap van fast fashion over naar slow fashion: Slow fashion verlegt de focus van kwantiteit naar kwaliteit, lange termijn, vakmanschap, eerlijke verdeling en bewust kiezen.
4. 30 wears challenge: Als je een kledingstuk wil kopen, vraag jezelf dan: zou ik het minimaal dertig keer dragen? Zo niet, hang het dan terug omdat je op het punt staat bij te dragen aan wegwerpkleding.
5. Lever oude kleding in: Er zijn mooie circulaire projecten die oude kleding gebruiken.
- Zoals Van Hulley, zij maken van je overhemd unisex boxershorts (en ook van andere items weer een hoop andere kleding).
- Kings of Indigo verwerkte 19% gerecyclede oude jeans van Amsterdammers tot nieuwe spijkerbroeken.
-Ecoalf maakt kleiding en schoenen van gebruikte visnetten, koffieprut, autobanden en nog veel meer.
6. Als kleding tot zijn einde is gekomen kun je het wegdoen, maar gooi het niet weg omdat: je in een inzamelbak ook kapotte kleding kunt doen, dat wordt gebruikt als vulsel voor autostoelen, er worden poetslappen van gemaakt of garen van gesponnen voor nieuwe stoffen. Probeer kleren zoveel mogelijk te doneren, te ruilen of weg te geven.
7. Ruim de kledingkast op: gegarandeerd vind je dingen waarvan je dacht dat je ze niet had (en dus moest kopen).
8. Repareer kapotte kleding: Zet die knoop er zelf aan, vraag een vriend of breng het naar je lokale kleermaker. Weggooien is zonde.
9. Ga in plaats van leer voor: kleding en accessoires gemaakt van gelooid leer, gerecycled leer of restleer.
10. Upcycle je kleding: knip de mouwen eraf voor een zomers shirt, naai rechthoekige stukken denim over gaten in je broek, halveer 2 shirts/truien om er een creatief nieuw item van te maken, pak de verf erbij of gebruik een kledingstuk voor iets compleet anders. Laat je inspireren online met alle toffe dingen die je nog met je kleding kunt doen!
Verzorging
1. Crèmes, lotions en maskers voor dag, nacht, winter, zomer, rimpels, een vette huid, een gecombineerde huid en noem het maar op is allemaal marketingonzin: Trap er niet in, huidverzorging kan simpel zijn zoals het gezicht reinigen met kokosolie en een warme washand.
2. We gebruiken eigenlijk bijna altijd te veel (huidverzorgingsproducten): Gebruik geen producten die je niet nodig hebt en gebruik minder: onze huid kan het namelijk niet allemaal opnemen.
3. Koop niet te veel producten tegelijk: Als je eerst opmaakt wat je hebt, hoef je niets weg te gooien.
4. Probeer een product voor je het koopt: zodat je het niet weg hoeft te gooien als het niet bevalt.
5. Knip een tube doormidden als er niks meer uitkomt: er zit meestal nog best veel in.
6. Kies zoveel mogelijk voor glas en recycle de potjes.
7. Kijk in je keukenkastje en leer wat jouw huid kan helpen, zowel van buiten als van binnenuit: Drink veel water en eet goede vetten zoals lijnzaad, olijfolie en tahin, dat helpt je huid te stralen van gezondheid. Yoghurt, kokosolie, aloë vera en honing werken ook goed als gezichtsmaskers.
8. Wegwerpscheermesjes zijn zonde, ga liever voor: alleen het vervangen van het mesje, en nog liever een scheerapparaat dat lang meegaat.
Eten
1. Koop lokaal en van nu: Het beste wat je kunt doen om de impact van je consumptie te verkleinen, is lokaal kopen en van het seizoen, het liefst biologisch.
2. Boerenmarkten en boerderijwinkels zijn ook top (en erg leuk).
3. Verbouw je eigen voedsel: Veel planten zijn goed in potten te verbouwen, zoals tomaten, bonen, druiven en aardbeien. Ook kruiden zijn goed te doen, zoals peterselie, bieslook en (vooral) munt.
4. Minder vleesconsumptie, dit kun je doen:
- Eet geen vlees meer.
- Minder vlees eten (oftewel: flexitariër).
Kun je niet zonder: kies kip i.p.v. rund en lam (minder impact op het milieu). Koop zo lokaal mogelijk: uit NL of op zijn minst Europa. Ga voor biologisch vlees, eet kleinere porties, voorkom verspilling.
5. Koop vooral de producten die je het meeste eet bio en/of fair: en wissel dat af met gewone of lokale spullen. Zo sla je de grootste slag.
6. Dutch cuisine – duurzaam uiteten: Een nieuwe stroming die de Nederlandse keuken op de kaart zet en alleen kookt met ingrediënten van eigen bodem. Leuk om eens uit te proberen.
7. Eet met een groepje mensen om en om bij elkaar thuis: Voedsel bereiden voor meer mensen kost minder energie dan wanneer iedereen apart kookt.
8. Eet eerst even wat: Boodschappen doen op een lege maag schijnt overkopen te stimuleren.
9. Neem vooral die leuke kromme komkommers en dubbele wortels: Hoe vaker we dat doen, hoe meer we de winkels overhalen ze gewoon in de schappen te leggen. Ook steeds meer bedrijven bieden hun B-stock aan, wij zijn hier voorstander van.
10. Koop lang houdbaar eten in grotere hoeveelheden: Kijk voor grootverpakkingen, bespaart geld en verpakking.
11. Kijk eens naar een van de vele kookboeken en sites met tips voor gerechten met restjes, zoals de sites van Love Food Hate Waste, Max La Manna en SuperCook. (SuperCook is een zoekmachine dat je recepten geeft op basis van de ingrediënten die je thuis hebt liggen.)
12. Neem een tas of doos mee als je boodschappen gaat doen, of een handig vouwbaar kratje. (Die je uiteraard, blijft hergebruiken ;)
Wonen
1. Trek meer of dikkere kleding aan. Daardoor hoeft de verwarming minder hoog, één graad lager betekent al een besparing van zo’n 6% energie en dus CO2-uitstoot.
2. Gebruik een slimme thermostaat. Die kan de verwarming op gezette tijden in- of uitschakelen en je gas- en elektriciteitsgebruik laten zien – en dus vertellen waar je geld en energie kunt besparen.
3. Isoleer alles wat je kan. Spouwmuurisolatie, dak- en vloerisolatie en dubbel glas, zijn de moeite waard, zeker met de stijgende gas- en elektraprijzen.
4. Je kunt zonnepanelen plaatsen op je dak, muur, garage of schuur: Wordt vandaag de dag erg veel gedaan en is zeker de moeite waard.
5. Een zonneboiler verwarmt je water en huis ook op zonne-energie.
6. Bij Greenchoice, Pure Energie, Qurrent, Raedthuys, Vandebron en Windunie vind je onder andere echt groene energie. De meeste grote energieleveranciers presteren veel minder dan deze innovators en krijgen zelfs een onvoldoende op duurzaamheid (alleen Eneco doet het redelijk).
7. Er bestaat ook groen gas, dat is gezuiverd biogas. En sommige leveranciers compenseren de uitstoot van gewoon gas. Aangezien gas een groot gedeelte van je energieverbruik is, is dat ook een goed idee.
8. Zet je apparaten uit: Veel apparaten gebruiken nog stroom als ze niet aan zijn (sluipstroom). Zet ze helemaal uit, niet op stand-by en trek de stekkers eruit als je ze een tijd niet nodig hebt. Je kunt hiervoor ook een standby killer gebruiken en stekkerblokken met een aan-/uitknop.
9. Laat je opladers niet in het stopcontact zitten: Dat is namelijk een van de grootste oorzaken van ons sluipverbruik. Wordt het toch steeds vergeten, dan kun je er ook nog een timer tussen zetten.
10. Vang water op in een regenton als je kan.
11. Vervang gloeilampen door ledlampen, ook als ze het nog doen. Een ledlamp verbruikt 90% minder energie dan een gloeilamp. Ga voor lampen met een A-label. (Ze zijn een stukje duurder, maar gaan 15 keer zo lang mee en gebruiken zó veel minder stroom, dat je het snel terugverdient.)
Werken
1. Neem de trein i.p.v. de auto. Hiermee bespaar je 100% CO2 doordat onze treinen op windenergie rijden.
2. Wil je lange afstanden afleggen en niet met de auto of brommer? Dan kan een elektrische fiets een goed idee zijn. Nog altijd vijftig keer minder belastend dan een auto.
3. Rijd samen in de auto: Carpoolen is heel modern en gezellig.
4. Neem je lunch mee naar het werk? Hij blijft lekkerder en is duurzamer in een bakje of trommel die je hergebruikt. Onze herbruikbare lunchverpakking is daar perfect voor. Hij is ook nog eens stijlvol en neemt weinig ruimte in.
5. We doen het thuis, maar beperken jullie afval en worden papier, glas, plastic en gft ook op het werk gescheiden?
6. Probeer zo weinig mogelijk te printen: Geen mails, liever die agenda niet of één keer voor iedereen en print dubbelzijdig. Bewaar je gebruikte blaadjes en promoveer de achterkant tot kladpapier.
7. Je kunt lege cartridges en toners doneren: aan bv Stichting Aap, KNGF Geleidehonden, CliniClowns en KiKa, of ze bij Cartridge Depot laten navullen.
8. Biologische en fair trade-koffie en -thee: Maakt een groot verschil en is lekker makkelijk. Zet grote potten als het kan, i.p.v. per kopje.
9. Zorg er voor dat wegwerpbekertjes apart worden ingezameld en gerecycled kunnen worden. Nog beter als iedereen zijn eigen mok krijgt en je die alleen aan het einde van de dag wast of in de volle vaatwasser zet.
10. Laten jullie promotieartikelen of relatiegeschenken maken? Kijk dan eens of je die kunt verduurzamen, bv door geen wegwerpspullen te kiezen. Onze LUNCHR met logobedrukking is een origineel geschenk dat men blijft hergebruiken (en daardoor langer de organisatie in gedachten bij je doelgroep houdt ;).
Bron: Eyskoot, M. (2021). Dit is een goede gids. Amersfoort: Boekerij.
Dat waren onze favoriete tips voor duurzaamheid. Je bent een topper als je helemaal tot het einde bent gekomen. Hopelijk inspireren deze tips je om je dag te verbeteren en zo vrolijker te maken.
Houd onze site en socials in de gaten voor meer duurzame inspiratie!
Instagram
Facebook
Pinterest
Leave a comment